Zo neem je je team voortaan mee in je missie - PaardenInzicht
104653
post-template-default,single,single-post,postid-104653,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Zo neem je je team voortaan mee in je missie

PaardenInzicht: Management Training & Coaching met Paarden

Zo neem je je team voortaan mee in je missie

Hoe neem je nu als manager de leiding om je team naar jouw doel te loodsen? We willen nog wel eens een stap overslaan met onze communicatie, afstemming en goede bedoelingen… waardoor je niet het beoogde resultaat behaald. Al met één sessie van Margreet Noordanus van Paardeninzicht Training & Coaching ervaar je als team waar dat aan schort. En vooral hoe je samen sterker kunt functioneren.

Margreet Noordanus werkt haar leven lang al met paarden. Haar expertise en ervaring maakt haar de meest gespecialiseerde paardencoach van Limburg. Heel effectief als je beter wilt communiceren, samenwerken of leidinggeven.

“Ik zie steeds weer dat collega’s elkaar beter gaan begrijpen, dat de collegialiteit en het leiderschap verbeteren. Al na één sessie in de bak. Je leert door buiten je comfortzone te gaan. Dat kan confronterend zijn.”

Pijlsnel inzicht

Nou, ik laat me verrassen. In de bak bij Margreet en coachpaard Claartje ontmoet ik Gina. We kennen elkaar niet maar krijgen de opdracht dat we managers zijn van twee vestigingen van hetzelfde internationale bedrijf. “Jullie communiceren slecht met elkaar maar zoals het hoort bij een grote organisatie, is het wel belangrijk om af te stemmen omdat jullie natuurlijk dezelfde missie, visie en opbrengsten moeten ambiëren.” Margreet zet het stevig aan maar elk team dat beter wilt samenwerken, krijgt dankzij haar aanpak pijlsnel inzicht.

Claartje kijkt de kat uit de boom in een verre uithoek van de bak. Aan Gina en mij de taak om ons samen te gaan voorstellen aan onze nieuwe collega. Dat is namelijk de kern van coaching met paarden: een paard spiegelt je gedrag waardoor je direct kunt zien hoe jij overkomt. Dat gaat sneller dan bij mensen, omdat onze ratio en woorden vaak voorkomen dat we bij onszelf te rade gaan in hoeverre iets goed voelt voor ons of de ander.

Ga maar na: hoe reageer jij op een boze collega? Ga jij dan eerst voelen hoe het zit met jouw wensen en grenzen en reageer je altijd even tactisch? Vrees het niet.

Een paard merkt meteen of wat jij denkt overeenkomt met wat je voelt of doet. Matcht dat niet, dan wil het dier niet bij je zijn. Omdat een paard niets terugzegt maar spiegelt en Margreet bespreekbaar maakt wat ze ziet, zie je snel wat je dacht en deed. Maar vooral wat je anders zou kunnen doen.

Collega meenemen in je missie

Goed, dan lopen we naar het paard. Afgesproken. Gina als paardenliefhebber veel sneller dan ik, schoorvoetend omdat ik eerlijk gezegd tot een jaar geleden best bang voor paarden was en nog steeds in het begin moet wennen aan zo’n groot dier. Claartje neemt een alerte houding aan maar blijft rustig staan. De beide ‘directeuren’ leggen om beurten de hand op haar schouder en zijn vastberaden haar, onze collega, mee te nemen naar een andere plek in de bak. Dat is namelijk onze opdracht en missie. Als ze ons vertrouwt, zal ze meelopen. Maar… dat doet ze niet.

Hoe dit komt? Paarden kunnen zowel het geheel van de kudde (het team) als de individuele kuddeleden (teamleden) in de gaten te houden omdat zij gezamenlijk veilig willen zijn. Deze veiligheid hebben ze nodig om te kunnen eten, drinken en zich voort te planten. Vandaar dat ook mensen die in de buurt van een paard komen worden ‘meegescand’ op veiligheid. Kom je alleen of met een team: het paard blijft scannen. En zal voortdurend een reactie geven op wat hij ziet, hoort, voelt, ruikt. Paarden zijn hier meesters in. Immers: hoe sneller ze ruiken dat er brand is, hoe sneller zij zichzelf in veiligheid kunnen brengen. “Met deze fantastische zintuigen is een paard in staat teams en individuele deelnemers te laten ervaren hoe zij overkomen, communiceren en leidinggeven”, weet Margreet.

Duidelijkheid geven

Hoewel Gina en ik het eens zijn over ons doel, hebben we niet het besluit genomen dat we gaan vertrekken. Hallo ontwikkelpunt! Want zodra we uitspreken: nu gaan we lopen, komt het paard gewoon mee. Want dan nemen we letterlijk de leiding.

Volgende uitdaging: eensgezind met het paard – lees: je team – door een afgebakend pad dat steeds smaller wordt. Helder doel, de richting is duidelijk. Daar gaan we. Coachpaard Claartje loopt braaf mee tot aan de versmalling. En blijft daar staan. Wat zien wij over het hoofd als managers met goede bedoelingen?

Los van je doel en de richting, is het natuurlijk belangrijk om af te stemmen over de aanpak: wat willen we precies, hoe en wanneer?

Bij de ‘wegversmalling’ met een paard dat symbool staat voor je collega(‘s), confronteert het dier je met je stijl van mensen meenemen in jouw missie. Zo hou ik te veel rekening met de ander – wil dat onberekenbare paard of die persoon die ik niet goed ken wel mee? – waardoor Claartje mijn twijfel voelt en een time-out kiest. En nu? Ook niet altijd gebruikelijk op de werkvloer: je mag natuurlijk hulp vragen! Natuurlijk helpt Gina graag. Ze is een natuurlijk leider, neemt gemakkelijk het voortouw, pakt het paard bij de teugel en begint te lopen. In haar enthousiasme vergeet ze mij, de andere directeur mee te nemen. Dat is weer een ontwikkelpunt voor haar, want samenwerken hoeft je uiteraard niet alleen te doen. Herkenbaar voor jouw organisatie?

Doelen halen

En ook bij Gina blijft het paard staan voor de versmalling. Ook dat ziet Margreet vaak bij teams die ze coacht. “Wat doe je met dat team als het niet mee wil, het eng vindt of een ander tempo heeft? Het is een goed streven om doelen te halen, maar het is net zo belangrijk dat je medewerkers dan meeneemt. En misschien kan op de werkvloer ook niet iedereen kan jouw tempo bijbenen. Het gaat erom dat iedereen zijn/haar rol kan nemen en daar verantwoordelijkheid voor neemt.” Zo ligt in amper een dagdeel op tafel wat het ontwikkelpunt kan zijn voor jou en je collega’s.

Is wat het paard je laat zien, niet wat je wilde of bedoelde? Dan kun je ter plekke, oefenen hoe je wel wilt overkomen of oefenen met het op een andere manier duidelijk maken van je bedoelingen.

Is de oplossing gevonden? Dan ervaar je direct succes! Het paard laat meteen zien dat het nu bijvoorbeeld wel met jou of je team mee wil en dan kan het zo zijn, dat je aan het einde van de paardencoaching net als ik grijnzend en wel heel dichtbij en samen met het coachpaard, eh… team door de bak loopt!

Ben jij ook bereid met je team te verkennen hoe jullie slagvaardiger kunnen werken? Neem vrijblijvend contact op met Margreet Noordanus of plan een dag om de uitdaging aan te gaan. Met een paard en met een knipoog!

Geen reactie's

Geef een reactie