Blog paardencoaching - PaardenInzicht
15885
post-template-default,single,single-post,postid-15885,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Paardencoaching

Paardencoaching

Paardencoaching

Paardencoaching

PaardenInzicht verzorgt paardencoaching. Deze coaching levert ondernemingen letterlijk en figuurlijk veel op, omdat het in 2011 opgerichte PaardenInzicht gespecialiseerd is op het gebied van management en bedrijfscoaching. Deelnemers hebben door paardencoaching de kans in korte tijd klinkende resultaten te boeken. In deze blog komen aan bod:

 • het soort resultaten van paardencoaching
 • wat de opbrengst voor bedrijven is
 • hoe paardencoaching ervaren wordt
 • hoe paardencoaching werkt
 • het direct werken aan oplossingen
 • de conclusie

Over welke klinkende resultaten hebben we het dan?

Dit gaat om klinkende resultaten op het gebied van onder andere: communicatie, samenwerking, sterke kanten ontdekken en inzetten, leiding geven, verbetering zelfvertrouwen en werken vanuit verbinding. Daarbij geeft de paardencoaching deelnemers: inzicht in zichzelf, laat de eigen kracht ontdekken, helpt meer balans te vinden en ondersteunt bij het leiding geven vanuit je eigen kracht.

Wat is de opbrengst voor bedrijven?

Ieder bedrijf zal blij zijn met de resultaten van de paardencoaching. Want uiteindelijk resulteert de paardencoaching in: minder kosten en minder ziekteverzuim. Daarbij bevordert de paardencoaching efficiëntere samenwerking, waardoor er minder tijd (= geld) verloren gaat.

Hoe ervaren de deelnemers de paardencoaching?

Naast de spontane reacties via de email en de mooie aanbevelingen die ik onder andere op LinkedIn en Facebook mocht ontvangen, vraag ik deelnemers om reacties en feedback naar aanleiding van paardencoaching. Een kleine greep uit de reacties:

 • Feedback bedrijfseigenaar n.a.v. teamcoaching van een Management Team. Het was fijn om weer eens met de neus op de feiten te worden gedrukt, mooi om te zien waar het MT (zeker na de 2e sessie) mee terugkomt.
 • Zonder plan en doel wilde het paard niet met me mee, zodra ik een doel had en een plan maakte ging hij wel mee!
 • Wat heb ik geleerd? Ontspannen leidingnemen. Ingrediënten zijn: tijd nemen om elkaar te leren kennen en te vertrouwen. Samen doen in plaats van alleen. Contact houden, focussen en concentreren op waar je heen wil. Elkaar goed observeren en aanvoelen. Wat brengt elke partij in qua emotie, kennis, vaardigheden? Af en toe pauzeren.’
 • Heb weer een rugzak vol eyeopeners mee naar huis kunnen nemen.
 • Conclusie van de dag: 1 stap naar achteren om er weer 2 naar voren te kunnen maken.
 • Is het zo simpel?
 • Stap ik zomaar over mijn eigen grens heen! En zij (=het paard) moet me laten zien dat dat mijn grens is en dat ik er naar moet kijken………
Paardencoaching

Hoe werkt paardencoaching?

Paarden overleven zonder praten en gebruiken daarvoor non verbale communicatie. Dit is communicatie die zij nodig hebben om te overleven, iets wat paarden al 55 miljoen jaar succesvol doen, en is er op ingericht dat paarden snel gevaar detecteren. Een paard communiceert door middel van lichaam, houding, zien, horen, reuk en voelen.

Zodra een deelnemer in de omgeving van het paard komt, wordt deze deelnemer ‘bekeken’. Onder andere: houding, manier van bewegen, intonatie en de (onbewuste) energie van de mens, gebruiken paarden bij het ‘scannen op veiligheid’. Op wat een paard ‘scant’ bij iemand volgt een reactie, dit wordt spiegelen genoemd. Deze reactie is heel duidelijk en aanschouwelijk: tijdens paardencoaching laat een 550 kg paard, in het hier en nu zien en ervaren wat iemand uitstraalt.

Daarnaast krijgt een paard voortdurend biofeedback van deelnemers. Ben je bijvoorbeeld bang, en moet je zweten van angst? En doe jij ‘aan de buitenkant’ alsof er niets aan de hand is, het paard ruikt dit (net zoals honden) en reageert hierop. Dat is wat HR specialist Ruud Metsemakers van Watch-HRM treffend aangaf toen hij zei: Het paard laat met chirurgische precisie zien waar het bij iedereen om gaat.

Paardencoaching

Direct werken aan oplossingen

Straal je aan de buitenkant wat anders uit dan dat je van binnen voelt, heb je geen plan, lukt het je niet het team mee te krijgen? Dan gaat bijvoorbeeld het paard niet met je mee of het loopt weg. Is de communicatie in een team onduidelijk, heeft niemand de leiding of een plan? Dan zal het paard op afstand van het team blijven en niet mee willen lopen.

Paardencoaching faciliteert het onmiddellijk ervaren wat er niet lukt en het ter plekke bijstellen en uitproberen van oplossingen. Waardoor er direct kan worden geleerd en ervaren wat wel succes brengt. Waarna vervolgens de succesoplossing meteen in de praktijk kan worden toegepast.

 Conclusie

Paardencoaching is een effectieve ervaringsgerichte manier van coachen, waarbij problemen op duidelijke en aanvaardbare wijze worden neergezet. Je kunt er direct mee aan de slag, dit omdat de feiten worden verteld door een paard. Waarbij je niet moet vergeten dat paarden altijd de waarheid spreken.

Zelf het effect ervaren, als team zelf tot succes oplossingen komen en grote stappen maken doe je door aan de slag te gaan! Direct starten? Of heb je vragen en wil je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen, bel 0622360999.

Meer informatie is te verkrijgen bij PaardenInzicht – www.paardeninzicht.nl
U kunt mailen naar: info@paardeninzicht.nl
©PaardenInzicht/Margreet Noordanus – mei 2017

Geen reactie's

Geef een reactie