Paardencoaching: dat smaakt naar meer! - PaardenInzicht
16408
post-template-default,single,single-post,postid-16408,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Paardencoaching: dat smaakt naar meer!

Paardencoaching: dat smaakt naar meer!

Om maar met de deur in huis te vallen.....18 mei 2017 beschrijft Chantal Hamers van Kameleon Coaching & Communicatie, op Facebook naar aanleiding van de Business Kennismaking van PaardenInzicht (11 mei 2017), naderhand over haar ervaring met de paardencoaching:

“Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb mij laten coachen door een paard! Wie mij kent, heeft mij nooit dichtbij een paard gezien zonder hek ertussen… (ja 1x en sindsdien hou ik afstand ?).

Maar ik was er wel nieuwsgierig naar. Dus toen ik er voor de 4e keer in een week iets over hoorde, kon dat natuurlijk geen toeval zijn!

En ik moet je zeggen: ongelooflijk wat zo’n zwaargewicht coach je spiegelt. En wat dat zegt over jouw interactie met anderen… food for thought!

Net zo ongelooflijk trouwens dat ik hier grijnzend met meneer Sherwin loop (Margreet: zie de foto van Chantal met het coachpaard en de video onderaan deze blog). Dat smaakt naar meer. Maar dat zeg ik natuurlijk niet hardop ?

TNX Paardeninzicht Training & Coaching with horses!”

Bijzonder is, dat veel reacties ongeveer een gelijke strekking hebben: ongeacht of de deelnemer deelnam aan paardencoaching voor bedrijfsteams of kwam op particuliere basis.

Hoe dit komt? Dit komt omdat paarden in de kudde prima in staat zijn om zowel het geheel van de kudde (het team) als de individuele kuddeleden (teamleden) ‘in de gaten te houden’. Dit in de gaten houden doen zij niet om iemand een hak te kunnen zetten of ergens op te betrappen. Paarden doen dit omdat zij gezamenlijk veilig willen zijn. Deze veiligheid hebben ze nodig om te kunnen eten, drinken en zich voort te planten.

Vandaar dat ook mensen die in de buurt van een paard komen worden ‘meegescant’ op veiligheid. Kom je alleen, of kom je met een team: het paard blijft scannen. En zal voortdurend een reactie geven op hetgeen hij scant. De scan bestaat uit: beeld, geluid, voelen en ruiken. Paarden zijn hier meesters in. Immers: hoe sneller ze ruiken dat er brand is, hoe sneller zij zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Hoe eerder een paard ziet dat er iets in het beeld veranderd, bijvoorbeeld als de houding van een roofdier veranderd, hoe sneller het paard zal kunnen vluchten. En staan twee paarden te kroelen, dan voelen zij het direct als bijvoorbeeld de spierspanning bij de ander veranderd. Dit kan een handige waarschuwing zijn, op het moment dat je zelf het gevaar nog niet aan zag komen……… En vanzelfsprekend: veranderd er een geluid in de omgeving dan is het wel zo veilig als een paard dit hoort. Het is dan ook niet gek dat een paard in staat tot op zo’n 3,5 a 4,5 km geluiden te horen, waarbij het ook nog eens in staat is zijn oren onafhankelijk van elkaar te draaien, waardoor een paard ook nog eens twee kanten op kan luisteren……

Met deze fantastische zintuigen is een paard in staat teams en individuele deelnemers te laten ervaren hoe zij overkomen, communiceren en leidinggeven. Is wat het paard je laat zien, niet wat je wilde of bedoelde? Dan kun je, direct ter plekke, oefenen hoe je wel wilt overkomen of oefenen met het op een andere manier duidelijk maken van je bedoelingen.

Is de oplossing gevonden? Dan ervaar je direct succes! Het paard laat meteen zien dat het nu bijvoorbeeld wel met jou of je team mee wil en dan kan het maar zo zijn, dat je aan het einde van de paardencoaching net als Chantal er achter komt dat je nu opeens grijnzend met het coachpaard door de bak loopt!

Heel leuk is dat Chantal Hamers de komende 4 maanden – elke maand een blog zal verzorgen voor PaardenInzicht!

©PaardenInzicht/Margreet Noordanus – 2018

PS: Met je team of zelf aan de slag? Aarzel dan niet om contact op te nemen, bel me op 0622360999 of mail naar info@paardeninzicht.nl

PSS: meer over team trainingen op maat: klik hier. Voor meer over bedrijfscoaching, zie: paardencoaching voor bedrijven en voor particulieren, zie: paardencoaching particulieren

PS: Meer lezen over hoe coachpaard Sherwin en zijn collega’s dit precies doen? Lees dan de blog: paardencoaching.

©PaardenInzicht/Margreet Noordanus – 2018

Geen reactie's

Geef een reactie