Zo neem jij je ruimte in op je werk - PaardenInzicht
181490
post-template-default,single,single-post,postid-181490,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Zo neem jij je ruimte in op je werk

Zo neem jij je ruimte in op je werk

Waarom doe jij het werk dat je doet? Veel managers zie ik worstelen; ze worden aangespoord om dichtbij zichzelf te blijven, te focussen op positieve doelen en deze als leidraad te nemen. Maar hoe wil jij eigenlijk leven en werken? En als je dat ideaalbeeld hebt, hoe pas je dat dan toe als je leidinggevende maar doordendert, je medewerkers vooral hun eigen ding doen en geen verantwoordelijkheid nemen, je directeur je niet begrijpt, collega’s wars zijn van veranderingen en teams elkaar niet weten te vinden? Flinke uitdaging! Dus in hoeverre heeft zingeving zin?

Geen vraag te gek, of Margreet Noordanus van PaardenInzicht kan ‘m inzetten in een ontdeksessie waar je ter plekke van leert. “Vaak heb je geen idee wat je non-verbaal uitstraalt en wat voor invloed dat heeft vanaf de eerste seconde in het contact”, merkt Margreet, die met een coachpaard zowel individueel als in teamverband helpt je verder te ontwikkelen. “Paarden laten je direct zien wat van cruciaal belang is, zeker in een professionele omgeving waar niet iedereen moeite doet om je te doorgronden. Vaak zijn verhoudingen en hoe je ze kunt veranderen al duidelijk na één sessie in de manegebak.” Zo kun je efficiënter werken, beter je verantwoordelijkheid nemen en zit je lekkerder in je vel.

Gedachten en gedrag

Een kronkelig pad dat lastig is om samen met een paard te lopen, wat leer je daarvan, hoe kun je dit wel doen?
Een kronkelig, smal pad.

Want het gedrag dat het paard je spiegelt, is gedrag dat je misschien al jarenlang onbewust laat zien. Doordat het dier erop reageert, wordt het zichtbaar en kun je een volgende keer kiezen hoe je hiermee omgaat. Als je denkt: ik loods mijn team in die richting en je aarzelt tegelijkertijd of het haalbaar is, pikt het paard dat op en confronteert je ermee door bijvoorbeeld onverzettelijk te blijven staan. Dankzij de vertaalslag van Margreet ervaar je, dat wat je denkt en wat je doet niet met elkaar in overeenstemming zijn. “Hoe zou je het willen? Wat heb je daarvoor nodig?” vraagt ze dan bijvoorbeeld.

Gelukkig zijn paarden vergevingsgezind: zodra je je gedachten en je gedrag aanpast, merken ze dat en willen ze wél met je mee. Zo leer je razendsnel. Want hoe je reageert bij een paard, zo reageer je ook bij mensen. En daar zijn we ons vaak dus niet van bewust.

Op naar coachpaard Jelle in de bak, met mijn vraag van klanten en met het doel deze blog voor Margreet te schrijven. Waarom doe je wat je doet en hoe blijf je bij jezelf op je werk? Na onze ontmoeting gaat Jelle met zijn hoofd vlakbij de gesloten poort staan. Dead end. Minutenlang staan we hier naast elkaar. Dan duwt het paard tegen m’n schouder, waardoor ik mijn bovenlijf een kwartslag draai. Dan duwt hij nog eens, waardoor ik m’n hele lijf een beetje draai. “Zie je wat er gebeurt?”, vraagt Margreet. Ja, mijn blikveld verandert en wordt ruimer.

Afstemming

Jelle vertoont een patroon. Gaat ijsberen bij dat stukje wand. “Wat heeft hij nodig?” Geen idee, dus ik blijf op afstand staan. Dat maakt dat het paard naar Margreet loopt, bij haar aanraking zoekt en vindt. Mij weert hij aanvankelijk, dan komt hij steevast te dichtbij waardoor ik heel duidelijk ervaar dat meneer te ver en over mijn grens gaat.

“Wat zag je, wat dacht je, wat deed je?”, vraagt Margreet. Dit voorval maakt me duidelijk dat elk contact begint met afstemming. Hoe stem je af op een paard… of een collega die je niet kunt inschatten maar wel nodig hebt voor samenwerking? Het begint – eigenlijk heel logisch – met voelen wat je eigen wensen en grenzen zijn. Want hoe kan ik op een ander afstemmen en dichtbij mezelf blijven als ik me niet veilig voel door 600 kilo onvoorspelbaarheid?

Sentire, is het Italiaanse woord dat opkomt in Margreet: waarnemen met elk zintuig dat je hebt. Weten dat je zelf behoefte hebt aan veiligheid is op dit moment de basis. Niet het schrijven van een artikel voor een ander. Dat lukt pas als voor mij de basis klopt. Tadaa… tweede inzicht en oplossing: je mag hulp vragen. Wil je me helpen in het contact met het paard, deze collega? Eerlijk zeggen: hoe vaak doe jij dit op je werk?

Eigen behoeften

Oké, dat maakt het gemakkelijker om terug te gaan naar m’n eigen behoeften. En mogelijk zijn ze hetzelfde als die van de klanten in het begin van dit artikel. Maar met het verschil dat ik alleen de mijne écht voel. Terug naar mijn focus, naar hoe ik het liefst werk. Om te testen in hoeverre die wens en mindset nu kloppen met mijn communicatie en gedrag, legt Margreet obstakels neer waar ik Jelle doorheen moet loodsen richting mijn doel. Dat begint dus met afstemming op mezelf en op het dier.

Een kronkelig, smal pad. Te smal. Met deze vierbenige spiegel naast me loop ik het pad. En verschuif ik de lijnen, de kaders. Want hallo, dit is wel míjn koers, míjn leven. Vastberaden en kordaat voelt het volgende trajectje. Jelle staat nog steeds naast me. Het gelopen pad en alle kronkels achter ons krijgen een andere invulling: de ruggengraat, de basis voor wat er komen gaat. De hoe-vraag is van ondergeschikt belang. Wat een verademing. Ineens worden ideeën, de toekomst, mijn waarom zichtbaar, voelbaar. Een ander blikveld. Jelle is mijn held.

Hulpvraag

Margreet checkt minutieus mijn gedrag en dat van het paard. Stelt vragen, zodat je zelf antwoorden vindt. “Ik hoef niet te overtuigen: het paard laat zien hoe de vlag ervoor hangt. Als je verbonden bent met jezelf, kun je ruimte innemen en grenzen stellen. Dan laat je je niet van je stuk brengen door een situatie, paard of persoon maar weet je wat je wilt en nodig hebt. In deze modus lukt het ook om een hulpvraag te stellen aan een ander, in het besef dat je mag aangeven wat je nodig hebt om je doel te bereiken. En dat begint bij veiligheid, je veilig voelen in de omstandigheden waarin je op dat moment leeft. Weten wie je bent, wat je precies wilt en aangeven wat je daar concreet voor nodig hebt, is zingeving op een hoog niveau. Het geeft inzichten waar je direct praktisch mee aan de slag kunt. Niks wolligs aan dus.

Paardencoaching is doen wat werkt voor jou. Met al je neigingen en valkuilen. Maar vooral met al je wensen, in de situatie waarin jij iemand kunt gebruiken die even met je meekijkt. Voel je welkom.

Chantal Hamers is de auteur van dit artikel. Ze begeleidt ondernemers en organisaties in hun profilering, communicatie of veranderwens; als Mastercoach®, tekstschrijver/journalist.

Immediate and lasting change www.paardeninzicht.nl

Ben jij ook benieuwd naar wat een paard jou spiegelt over jouw aanpak? Voel hoe jij je beter positioneert op je werk. Wat die ene collega nu precies triggert bij je. En vooral hoe je het beste uit jezelf of je team haalt. Want we gaan samen voor jouw doel. Met een paard en mét een knipoog!

Zet ook je beste beentje voor! Bel of mail Margreet Noordanus voor meer informatie. Tel.: 0622360999 of mail info@paardeninzicht.nl 

Het gratis e-book 35 Redenen om je door Paarden te laten Coachen, kun je downloaden door: hier te klikken!

Meer lezen? Lees dan bijvoorbeeld een van onderstaande blogs.

 Het E-boek leiderschap coaching met het paard kun je downloaden door hier te klikken

Geen reactie's

Geef een reactie