Artificial Intelligence en een chatbot! PaardenInzicht
649514
post-template-default,single,single-post,postid-649514,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Artificial Intelligence en een chatbot!

Kunnen Artificial Intelligence en een chatbot bijdragen aan Equine Assisted Learning en het werk van PaardenInzicht? www.paardeninzicht.nl

Artificial Intelligence en een chatbot!

Kunnen Artificial Intelligence en een chatbot bijdragen aan Equine Assisted Learning en het werk van PaardenInzicht?

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

We horen de laatste maanden heel wat over Artificial Intelligence (AI) en chatbots. En als we de berichten moeten geloven dan nemen deze op den duur zelfs de werkzaamheden van onze hersenen over…

Ik ben van mening dat het niet zover zal komen, omdat AI en chatbots niet zonder de input van mensen kunnen. Daarbij zou ik het een zeer slechte zaak vinden als we (mensen) AI bijvoorbeeld besluiten zouden laten nemen zonder deze zelf grondig te toetsen. Het is aan ons hier kritisch naar te (blijven) kijken en niet zomaar alle beweringen van en over chatbots klakkeloos te accepteren.  

Voor deze blog vond ik het interessant te bekijken of AI en de chatbot kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld mijn werk als coach die Equine Assisted Learning (afgekort EAL en ook paardencoaching genoemd) verzorgt. Waarbij ik voor deze blog een aantal vragen aan de chatbot ChatGPT (https://chat.openai.com/ heb gesteld met betrekking tot de definiëring van de termen en tevens bekijk of een chatbot kan bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van leiderschap.

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Voor ik verder ga een disclaimer. Een en ander is nog in ontwikkeling, over een jaar zullen de antwoorden anders zijn. Verder: ik copy-paste de antwoorden van de chatbot, dit is inclusief mogelijke schrijf/typefouten. De weergegeven tekst is dus wat de chatbot ‘vertelt’. Een en ander is dus niet persé mijn uitleg en/of definitie(s) en ook geen weergave van mijn mening. 

Dat gezegd hebbende moet ik nog vermelden dat de tekeningen bij deze blog eveneens gegenereerd zijn door AI ? Dit op basis van de door mij ingegeven omschrijvingen op OpenAI Dall.E 2.0 (https://openai.com/dall-e-2/ )

Tijd te bekijken wat de chatbot zoal aan antwoorden geeft op mijn vragen: wat is coaching, wat is een paard, wat is paardencoaching, wat is Equine Assisted Learning, wat is persoonlijke ontwikkeling en wat is leiderschapsontwikkeling.

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Wat is coaching

Coaching is een professionele relatie waarbij een coach (persoon) de cliënt (persoon of organisatie) ondersteunt en begeleidt bij het bereiken van specifieke doelen of verbeteren van bepaalde vaardigheden. Coaching is gericht op persoonlijke ontwikkeling en verbetering van prestaties en richt zich op de toekomst, in plaats van op het verleden. Het is een interactieve proces waarbij de coach vragen stelt, luistert en feedback geeft om de cliënt te helpen inzichten en nieuwe perspectieven te krijgen. Coaching kan betrekking hebben op verschillende onderwerpen, zoals leiderschap, carrière, persoonlijke groei en work-life balance.

Wat is een paard

Een paard is een gedomesticeerd dier uit de familie van de Equidae. Het is een hoefdier met een lange nek, sterk lichaam en snelle benen. Paarden worden vaak gebruikt voor recreatie, sport en vervoer en zijn één van de meest populaire huisdieren ter wereld. Ze zijn beroemd om hun intelligentie, schoonheid en loyaliteit en hebben een lange geschiedenis van samenwerking met mensen. Paarden zijn sociale dieren en leven in groepen in de natuur.

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Wat is paardencoaching

Paardencoaching, ook wel bekend als Equine-assisted coaching, is een vorm van coaching waarbij paarden worden gebruikt als hulpmiddel bij het bereiken van persoonlijke doelen of het verbeteren van vaardigheden. Het idee is dat de interactie met paarden een unieke en krachtige manier is om inzichten te verkrijgen en veranderingen te bewerkstelligen.

In paardencoaching krijgt de cliënt opdrachten om samen met een paard uit te voeren. De paardengedrag en reacties tijdens deze opdrachten worden besproken met de coach om inzichten te verkrijgen en nieuwe perspectieven te ontdekken. Het is een effectieve manier om zaken zoals zelfvertrouwen, communicatie en leiderschap te verbeteren.

Paardencoaching is een nieuwe en opkomende vorm van coaching en vereist vaak specifieke opleiding en ervaring van zowel de coach als de paarden. Het is belangrijk om te overwegen of dit de juiste vorm van coaching is voor uw specifieke doelen en om een gekwalificeerde coach te vinden.

Wat is Equine Assisted Learning

Equine Assisted Learning (EAL) is een educatieve aanpak waarbij paarden worden gebruikt als hulpmiddel bij het ontwikkelen van vaardigheden en inzichten. Het is een interactieve aanpak waarbij de deelnemers opdrachten uitvoeren met paarden, die vervolgens besproken worden om inzichten en lessen te verkrijgen.

EAL is gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling en richt zich op verschillende gebieden, zoals leiderschap, communicatie, teamwork en zelfbewustzijn. De interactie met paarden is uniek omdat ze snelle en directe feedback geven op het gedrag en communicatie van de deelnemers, wat leidt tot inzichten en veranderingen in gedrag en houding.

EAL vereist specifieke opleiding en ervaring van zowel de facilitator als de paarden, en het is belangrijk om een gekwalificeerde en betrouwbare provider te vinden. Het is een opkomende aanpak die steeds meer wordt erkend en gebruikt in verschillende instellingen en bedrijven.

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Wat is persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is het proces waarbij iemand zich bewust probeert te verbeteren en te groeien in verschillende aspecten van zijn of haar leven. Dit omvat vaak het verbeteren van vaardigheden, het ontwikkelen van nieuwe kennis en inzichten, en het aanpakken van uitdagingen en belemmeringen.

Persoonlijke ontwikkeling richt zich op zowel interne als externe veranderingen en omvat vaak persoonlijke doelen en uitdagingen op het gebied van emotionele, mentale, fysieke en spirituele groei. Het is een levenslang proces en omvat het continue bewustzijn van wie je bent, waar je naartoe gaat en hoe je je verder kunt ontwikkelen.

Persoonlijke ontwikkeling kan plaatsvinden door middel van verschillende methoden, zoals coaching, training, lezen, meditatie en persoonlijke ervaringen. Het is belangrijk om te realiseren dat persoonlijke ontwikkeling een individueel proces is en dat iedereen zijn eigen unieke pad volgt.

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Wat is leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling is het proces waarbij iemand zijn of haar leiderschapsvaardigheden verbetert en uitbreidt. Dit omvat vaak het verkrijgen van nieuwe kennis en inzicht in leiderschap, het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, zoals communicatie en problemen oplossen, en het uitvoeren van oefeningen en activiteiten om deze vaardigheden te verbeteren.

Leiderschapsontwikkeling is belangrijk voor zowel individuele groei als voor het succes van organisaties. Het stelt leiders in staat om effectiever te communiceren, beslissingen te nemen en teams aan te sturen, en biedt hen de tools om uitdagingen op een bekwame manier aan te pakken.

Leiderschapsontwikkeling kan plaatsvinden door middel van verschillende methoden, zoals opleidingen, coaching, workshops, ervaring op de werkvloer en persoonlijke reflectie. Het is belangrijk om te realiseren dat leiderschapsontwikkeling een continue proces is en dat leiders zich regelmatig moeten blijven ontwikkelen om effectief te blijven leiden.

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Kritisch, net als ik? Dan ben je wellicht verrast door deze antwoorden! Desondanks staan er in de antwoorden inderdaad een aantal zaken waar ik het niet mee eens ben, die ik anders zou omschrijven, waar ik een discussie over zou voeren of zelfs zou weglaten. ?

De chatbot is dus al tot het een en ander in staat, maar al vind ik de antwoorden veelbelovend, het ontslaat me niet van de verplichting, deze antwoorden heel kritisch onder de loep te nemen! Een andere maar is dat het in je professionele leven niet blijft bij verwoorden: je moet er ook wat mee gaan doen! Oftewel kan een chatbot je daadwerkelijk coachen naar beter leiderschap?

Kan een chatbot mij coachen naar beter leidershap?

Ja, een chatbot kan u begeleiden en u informatie en tips verschaffen over beter leiderschap. Echter, aangezien chatbots geen emotionele connectie met hun gebruikers kunnen opbouwen en geen inzicht hebben in specifieke situaties of uitdagingen van een organisatie, is het beperkt in zijn vermogen om gericht advies te geven en u effectief te coachen. Het is beter om te kijken naar menselijke coaches of leiderschapstrainingsprogramma’s voor een meer holistische benadering van het verbeteren van uw leiderschapsvaardigheden.

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Hoe begeleid de chatbot mij dan?

Een chatbot begeleidt u door u informatie te verschaffen en u antwoorden te geven op specifieke vragen over leiderschap. Het kan bijvoorbeeld uitleggen wat fair leadership is, u tips geven voor effectieve communicatie, of u richtlijnen geven voor het maken van gefundeerde beslissingen. De chatbot is ook in staat om u door middel van conversatie een basisbegrip van leiderschap en leiderschapsvaardigheden te geven. Het is belangrijk om te onthouden dat een chatbot een tool is en geen vervanging vormt voor menselijke interactie en coaching. Het is altijd het beste om feedback te krijgen van mensen en situaties in de echte wereld te ervaren om uw leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen.

Opvallend zijn de ingebouwde disclaimers! Dat Fair Leadership hier wordt genoemd is ook opvallend. Zoals jullie weten heb ik sinds 2011 Fair Leadership ontwikkeld. En zodra ik van de chatbot hoorde en me had aangemeld kon ik natuurlijk de verleiding niet weerstaan te vragen wat Fair Leadership is! Natuurlijk heeft de AI dit onthouden, dat snap ik! Maar dat het specifiek genoemd wordt in antwoord op de vraag hoe de chatbot mij dan begeleidt, baart me zorgen omdat dit duidelijk is ingegeven door mijn zoekgedrag. Ik vat deze vermelding dan ook op als sluipreclame en daarbij als sturend!

De antwoorden van de chatbot sluiten tevens aan bij mijn mening dat een chatbot tijdens coaching geen vervanging kan zijn voor de coach, de interactie, de dagelijkse praktijk en de interactie met andere mensen.

Wil je werken aan persoonlijke ontwikkeling of leiderschap, dan ben je er gewoonweg niet met een robot en ook niet met de woorden van de chatbot op je scherm (die mogelijkerwijs beïnvloed zijn door je zoekgedrag)! Je moet nog altijd zelf aan de slag en naderhand zul je ook zelf het geleerde in de praktijk moeten brengen.

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Al met al kunnen we op dit moment concluderen:

  1. Dat het mogelijk is te leren van de teksten van een chatbot.
  2. Dat je bij het leren met behulp van AI en chatbot kritisch moet zijn, net zoals je kritisch moet zijn bij het leren uit boeken, online cursussen of klassikaal.
  3. Dat je bij AI en chatbots eens te meer beducht moet zijn op sluipreclame, sturend ‘gedrag’ en antwoorden op basis van eerdere vragen en zoekopdrachten.
  4. Dat het (verder) leren met behulp van bijvoorbeeld leraar, coach en de interactie met anderen noodzakelijk blijft.
  5. Dat het daarna actief (verder) leren en toepassen in de dagelijkse praktijk noodzakelijk blijft.
  6. Dat een chatbot mits altijd kritisch beschouwd en zonder het mensenwerk uit te sluiten, daadwerkelijk een bijdrage kan leveren aan de werkzaamheden van PaardenInzicht!

In hoeverre Artificial Intelligence en chatbots in de toekomst gaan bijdragen? Dat is iets wat in te toekomst zal blijken. Voor nu is mijn grote wens dat een en ander alleen positief wordt ingezet en niet negatief, ter beïnvloedding of ter vernietiging!

© PaardenInzicht/Margreet Noordanus – april 2023

PS: AI en chatbots zijn nieuw en roepen veel vragen en soms weerstand op. Wil je naar aanleiding van deze blog een opmerking, idee of aanvullende reactie sturen? Dat kan altijd! Mail daarvoor naar info@paardeninzicht.nl

PaardenInzicht coaching en training met paarden www.PaardenInzicht.nl / afbeelding door openai.com/dall-e-2

Is het tijd de computer en AI even laten voor wat het is? Wil je actief aan de slag met je persoonlijke en/of professionele ontwikkeling? En het geleerde meteen in de praktijk kunnen toepassen? Dan ben je bij PaardenInzicht aan het juiste adres! Aarzel niet om contact op te nemen, bel 0622360999 of mail naar info@paardeninzicht.nl

Meer informatie is te lezen op www.paardeninzicht.nl 

Vragen kunt u mailen naar: info@paardeninzicht.nl

PS en wil je meer weten over het Fair Leadership Programma? Aarzel ook dan niet daarnaar te vragen!

De vragen uit deze blog zijn gesteld aan OpenAI chatbot: https://chat.openai.com/auth/login

De afbeeldingen zijn gegenereerd op basis van de door mij ingegeven omschrijvingen op OpenAI Dall.E 2: https://openai.com/dall-e-2/

Kunnen Artificial Intelligence en een chatbot bijdragen aan Equine Assisted Learning en het werk van PaardenInzicht? www.paardeninzicht.nl

#leiderschap #communicatie #samenwerking #leiderschapsontwikkeling #teamcoaching #leiderschapsontwikkeling #fairleadership #teambuilding #teamcoaching

Vlodrop, maart 2023

Margreet Noordanus / PaardenInzicht

TOP TIP: is elkaar aanspreken LASTIG? Dan is een training om hiermee te oefen geen overbodige luxe. Boek bijvoorbeeld de training Aanspreken Lastig.

Reageren of vragen? Graag! Stuur je mailtje naar info@paardeninzicht.nl

Zelf aan de slag? Neem dan contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

 

© Margreet Noordanus / PaardenInzicht Coaching en Training met Paarden

www.paardeninzicht.nl / info@paardeninzicht.nl

Reageren of vragen? Graag! Stuur je mailtje naar info@paardeninzicht.nl

Zelf aan de slag? Neem dan contact op! Je kunt bellen naar: 06-22360999 of mailen naar info@paardeninzicht.nl

Meer informatie? Over PaardenInzicht en de coaching met paarden: www.paardeninzicht.nl

PaardenInzicht door de jaren heen, de eerder verschenen delen:

Meer lezen? Het gratis e-book 35 Redenen om je door Paarden te laten Coachen, kun je downloaden door: hier te klikken!

Nog meer lezen?

Video’s bekijken?

Publicaties Margreet Noordanus / PaardenInzicht

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.