Daarom weet een paard meteen hoe jij in je vel zit! - PaardenInzicht
80422
post-template-default,single,single-post,postid-80422,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
 

Daarom weet een paard meteen hoe jij in je vel zit!

We gaan samen voor jouw doel

Daarom weet een paard meteen hoe jij in je vel zit!

Paardencoaching is helemaal hot. Begrijpelijk, want je raakt in no time de kern van de uitdaging waarmee je komt. Margreet Noordanus van Paardeninzicht werkt haar leven lang al met paarden. Haar expertise en ervaring maakt haar de meest gespecialiseerde paardencoach van Limburg. Heel effectief als je beter wilt communiceren, samenwerken of leidinggeven.

Margreet Noordanus vertaalt wat het paard je laat zien als je samen in de bak staat. Want het dier spiegelt jouw emoties nog voordat jij snapt waarom je reageert zoals je doet. En als je dat herkent, kun je ervoor kiezen om het voortaan anders te doen. Dat voelt sterk.

Een paard als coach, weer de zoveelste gril?

Absoluut niet, weet Margreet die al We gaan samen voor jouw doeltientallen jaren met paarden werkt en als geen ander hun gedrag weet te vertalen. “Een paard ziet wat jij uitstraalt en hoe jij je voelt. Als dat niet met elkaar in overeenstemming is, voelt een paard zich niet veilig en wil hij niet bij je zijn op dat moment. Zie je dat in en voel je je zelfverzekerder, dan merk je ook meteen dat hij wél contact met je zoekt.”

Contact met paard is helend

Dat is ook gebleken uit wetenschappelijk onderzoek: een hogere hartslag bij een mens leidt tot een hogere hartslag bij een paard. De ultieme spiegel dus. En als een paard een hogere hartslag krijgt, zal hij alerter reageren en ook eerder schrikken. In een kudde schakelen paarden hun hartslag gelijk. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat werken met paarden helend voor je is. Het elektromagnetische energieveld van het paardenhart is zo sterk dat het ons kan beïnvloeden.

In een groep mensen synchroniseert een paard het liefst met de persoon die de meeste leiderschap uitstraalt. “Dat leert ons veel over de dynamiek van een team of relaties onderling. Ideaal dus ook voor een teamuitje.”

Eigen oordeel overboord

Tot zover de theorie. Want wat gebeurt er dan concreet als Margreet en een paard je coachen? Het is voor mij in elk geval ver buiten mijn comfortzone. Ik ben als kleuter van een los zadel en een pony geschoven en als tiener achterna gezeten door een paard in een afgesloten holle weg. Hij blijkbaar dolenthousiast maar ik zag vooral honderden kilo’s onvoorspelbaarheid die achter in mijn jas hapten. En wat als hij me aan de kant zou duwen en bovenop me zou gaan trappelen?

Met die aannames maak ik kennis met Margreet en coachpaard Sherwin. Met een open mind maar veilig bij het hek hoor en zie ik meneer luid hinnikend door de bak draven. Contact maken met een paard, hoe doe je dat als ‘ie niet op woorden maar op jouw energie reageert? Ook al zo’n uitdaging, zeker voor mij. Woordenmeisje pur sang, tekstschrijver, verbaal sterk. Nou, dag woorden! Een paard wil alleen klare taal, lichaamstaal. En dat voelen is een rare gewaarwording.

Klare taal

Pats, eerste valkuil al te pakken. Hoewel je al lang weet dat ook mensen je vooral peilen op je uitstraling en niet alleen op je woorden. En toch geloven we dat massaal, omdat mensen nu eenmaal kunnen terugpraten.

Terug naar het zand. Het lukt om even mijn hand op Sherwins hals te leggen, daarna loopt hij weg. Het kleinste lichamelijke signaal van het paard ziet Margreet en maakt ze bespreekbaar. Want het zegt ook iets over mij. Of over jou. En dus rafelt ze die paar minuten uit elkaar om die te peilen bij me.

Als je denkt dat het voor paardenfans altijd lukt om contact te maken en te houden, heb je het trouwens mis. Ook bij hen zal het dier het gedrag spiegelen en afhaken als je je anders voordoet dan je je voelt. Sommigen voelen zich afgewezen als het dier vertrekt. Pijn die ze herkennen van eerdere situaties, in contact met mensen. En dat is wat Margreet vraagt en uitlegt. Alert, dichtbij en liefdevol.

Sherwin komt terug. Ik sta stil. Hij loopt recht op me af en dat voelt ongemakkelijk. Omdat ik benieuwd ben naar het contact, blijf ik staan. Weer kan ik hem even aanraken, waarna hij een andere plek loopt. En daar is Margreet: “Wat dacht je toen hij zo op je af liep?” Ik vond het spannend omdat ik hem niet kan peilen en hij zo groot is.

“Wat was je neiging?” Om even een stap opzij te doen.

“Waarom heb je dat niet gedaan?” Omdat ik in de situatie wilde blijven en de opdracht was om contact te maken. Misschien was Sherwin dan wel weggelopen.

“Hoe erg is dat? En herken je dat?”

Dit doe je ook bij mensen

Zomaar een feilloos voorbeeld van een paar minuten paardencoaching bij Margreet Noordanus. En tegelijkertijd gaat het altijd zo, weet zij. Een paard liegt niet. Maar maakt zichtbaar wat je zelf soms niet ziet. Zó treffend en daardoor confronterend qua inzichten. Want dit is dus wat ik doe in real life en wat dit paard mij spiegelt en laat voelen. Net zoals ik dacht in de bak, zo denk ik ook geregeld in contact met mensen. Waardoor ik anderen mijn grenzen laat bepalen voordat ik ze zelf ervaar en aangeef. Hmmm, zijn die wensen en grenzen niet juist waar ik zo op hamer bij mensen die ik zelf coach?

Beloning voor ander gedrag

Ongelooflijk hoe snel je inzichten krijgt via paardencoaching. Geen adviseur die je vertelt wat je wel of niet moet doen. Omdat je zelf voelt wat je onbewust doet of denkt en Margreet dat met je bespreekt, weet je meteen hoe je je kunt ontwikkelen. Ben je je daarvan bewust en verander je je gedrag, dan wil het zogenaamd onbereikbare paard graag bij je zijn. Onmiddellijk. Want dan ben je jezelf.

Dat merkte ik toen ik Sherwin losjes aanlijnde. Wat een verrassing, hij loopt zomaar met me mee. Wacht even… zomaar?

“Waarom lukt het nu wel om samen te wandelen? Wat dacht je voordat je ging?”

‘Kom, we gaan een rondje lopen.’ Aha, ik snap het… ik nam mijn rol in, geholpen door een simpel touwtje. Dat vertrouwen heeft mijn vierbenige coach gevoeld. En zie ons daar gaan, hoofd aan hoofd. Nog geen half uur na mijn bibberknieën.

Chantal Hamers is de auteur van dit artikel. Ze helpt ondernemers en organisaties met hun profilering als tekstschrijver en Mastercoach®.

Geen reactie's

Geef een reactie